Nederlanders die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, dorp of in landelijk gebied net buiten de grote stad komen er in hun zoektocht slecht vanaf. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt een groot woningtekort.

De vraag naar huizen buiten de stad, is groter dan in de stad zelf. Van het woningtekort komt 64 procent voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft ‘centrumstedelijke’ woningen, aldus de onderzoekers.

We bouwen per jaar 20.000 woningen te weinig. Dit vertaalt zich in lange wachttijden bij wo­ning­cor­po­ra­ties en sterke huur­ver­ho­gin­gen.

Nico Rietveld, directeur NVB.

,,In Nederland bouwen we per jaar 20.000 woningen te weinig. Dit vertaalt zich in lange wachttijden bij woningcorporaties en sterke huurverhogingen”, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk. Verhuurbemiddelaar Pararius concludeerde dat de huurprijzen in de vrije sector flink zijn gestegen door het tekort op de markt.
,,Het grootste tekort bestaat bij middeldure en dure koopwoningen tussen de 220.000 tot 300.000 euro, maar ook bij huurwoningen tussen de 560 en 1000 euro”, zegt Rietdijk. Het gaat vooral om doorstromende stellen en gezinnen, maar ook ouders waarbij kinderen het huis uit zijn.

 

bron: ad.nl